NOVICE IN DOGODKI

Slovenian Croatian English French German

OB SVETOVNEM DNEVU VODE, 22. MAREC 2021

Kot kažejo različne raziskave, gospodinjstva porabijo od 10 do 40 % vse načrpane vode, od tega večino za stroje in pranje. Vsak dan se  iztoči za splakovanje okoli 150 do 500 l vode. Povprečna dnevna poraba vode: Američani 425 litrov, Evropejci 200, Palestinci 70 in Haitijci 40 litrov vode.

95 % vse vode onesnažimo z detergenti, s čistilnimi sredstvi, praški in drugimi serdstvi. Problem, je da se zaradi zastarelih vodovodnih sistemov izgubi tudi do 50 % pitne vode, preden ta pride do naših pip. Nekateri detergenti, ki se uporabljajo v gospodinjstvu vsebujejo fosfate, s katerimi se hranijo alge. Te se v vodi, bogati s fosfati, bujno razrastejo in porabijo vso, za življenje drugih živali in rastlin, potrebno količino kisika v njej. Zaradi onesnaženosti površinskih voda kar 20 % rib grozi izumrtje. Potencial varčevanja je v uporabi »sive vode« in deževnice, ki jo lahko znova uporabimo.

Preberi več

 

logo teden odpadkov logo reuse campanja

 

OD 21. DO 29. NOVEMBRA 2020

 

EKO ORMOŽ

OD 21. DO 29. NOVEMBRA 2020

Zaposlitveni center EKO Ormož se aktivno pridružuje ozaveščanju o ponovni uporabi in pomenu varčevanja z viri. S svojo dejavnostjo vsak dan prispeva k zmanjšanju odpadkov, preprečevanju nastajanja le- teh, predsvem pa v praksi omogoča zmanjšanje nevidnih odpadkov. Zato je vloga EKO ključnega pomena za konstantno ozaveščanje o pomenu ponovne uporabe in zmanjšanja vplivov na podnebne spremembe.

Preberi več

Kot zaposlitveni center se ukvarjamo s predelavo odpadnih in odvečnih izdelkov v namen ponovne uporabe. Izdelujemo različne izdelke, ker s tem podpiramo družbeno odgovornost.

V tem času smo se pridružili aktivnemu sodelovanju pri šivanju higienskih zaščitnih mask za zmanjšanje širjenja okužb.

Maske izdelujemo iz odrezkov, ostankov, ki jih po principu ponovne uporabe uporabimo za izdelek. Prednostno rabo ostankov tekstila (blaga) določa Uredba o odpadkih (Uradni list RS, št. 37/15  in 69/15). Naše higienske  maske NE sodijo v kategorijo osebne varovalne opreme. Izdelane so iz bombaža in Sanifix Premium sanitentne tkanine, po standardu:https://www.oeko-tex.com/en/apply-here/standard-100-by-oeko-tex

Naše maske so tako  kategorizirane kot higienske zaščitne maske, namenjene predvsem zmanjševanju tveganja kapljičnega prenosa okužb na način, da uporabniku preventivno preprečujejo, da bi se po nepotrebnem dotikal obraza in s tem povečeval izpostavljenost okužbam.

Za razliko od drugih mask, so naše maske izdelane po principu zaprte zanke v zaposlitvenem centru, kot določa krovna direktiva https://www.eea.europa.eu/themes/waste/waste-prevention

Pravična moda in modna revolucija za trajnostno naravnano modo

Današnja moda je vse bolj dostopna, vendar se le redki vprašajo, kdo plačuje njeno pravo ceno. Tekstilna industija je najbolj umazana industrija, tako po okoljski kot socialni plati. Kako je mogoče, da ljudje kupujejo oblačila po smešno nizki ceni, ki vsakumur pove, da ni realna in da terja velik davek. Neozaveščeni potrošniki pod krinko »akcija« kupujejo oblačila, ki jih pogosto niti ne oblečejo. 

Preberi več

ETZO bo letos potekal od 19. do 27. novembra 2016, tokratna tema je zmanjševanje odpadne embalaže. Kako je v praksi mogoče zmanjšati embalažo? To boste lahko spoznali z obiskom ZC EKO na Vrazovi ulici 9, kjer boste ob pravilnem odgovoru na vprašanje o zmanjševanju uporabe embalaže prejeli lepo praktično darilce, ki ga boste lahko uporabili za uresničevanje ciljev evropskega tedna zmanjševanja odpadne embalaže.

Vabljeni k nam od 19. - 27. nov, med 8-16 uro, Vrazova 9, Ormož.

Kontakt za več informacij: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., tel. 08 205 61 56 (Senada)

2016-10-zmanjsevanje

EKO d.o.o., zaposlitveni center se pridružuje aktivnostim ob Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov, ki bo potekal od 19. do 27. Novembra na temo

ZMANJŠEVANJE ODPADNE EMBALAŽE

Odpadna embalaža je vse večji globalni problem, saj proizvajamo in porabljamo vse preveč embalaže. Kako lahko opozorimo na to problematiko in zmanjšamo količino odpadne embalaže?

Praktične aktivnosti za povečanje okoljske zavesti bodo potekale v EKO d.o.o. ves teden na lokaciji Vrazovi 9 v Ormožu in na lokacijah javnih predstavitev.

Preberi več

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

© 2015 -  Vse pravice pridržane. Izdelava spletnih strani  |   Partnerji:     Zacetek.si,    izdelava spletnih trgovin   |   Kazalo strani  |  Prijava

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU