NOVICE IN DOGODKI

Slovenian Croatian English French German

 

logo teden odpadkov logo reuse campanja

 

OD 21. DO 29. NOVEMBRA 2020

 

EKO ORMOŽ

OD 21. DO 29. NOVEMBRA 2020

Zaposlitveni center EKO Ormož se aktivno pridružuje ozaveščanju o ponovni uporabi in pomenu varčevanja z viri. S svojo dejavnostjo vsak dan prispeva k zmanjšanju odpadkov, preprečevanju nastajanja le- teh, predsvem pa v praksi omogoča zmanjšanje nevidnih odpadkov. Zato je vloga EKO ključnega pomena za konstantno ozaveščanje o pomenu ponovne uporabe in zmanjšanja vplivov na podnebne spremembe.

Evropski teden zmanjševanja odpadkov 2020 (EWWR) je največja kampanja za ozaveščanje o preprečevanju nastajanja odpadkov v Evropi. Pod vodstvom lokalnih in regionalnih javnih oblasti združujemo vse vrste drugih akterjev - državljane, šole, podjetja, nevladne organizacije, združenja -, ki organizirajo dejavnosti za ozaveščanje o zmanjševanju odpadkov. Kot vsako leto, bomo tudi letos sodelovali z aktivnostmi ozaveščanja na temo »nevidni odpadki«. Letos namreč ETZO izziva, da se javnost informira in ozavesti o ogromni količini odpadkov, ki jih nezavedno ustvarjamo. Te odpadke moramo narediti vidne, da se lahko premišljeno odločimo, kateri izdelek bomo kupili, in prevzamemo odgovornost za svoj odtis. Proizvajalci, potrošniki, odločevalci, vsi lahko ukrepamo za zmanjšanje nevidnih odpadkov. Podaljšanje življenjske dobe izdelkov s ponovno uporabo in popravilom, nakup rabljenih izdelkov, najem in skupno uporabo izdelkov, namesto lastništva, pridobitev znaka za okolje in vključitev v sheme odgovornosti proizvajalca.

EKO bo zato v tem tednu zmanjševanja odpadkov v praksi in preko družbenih omrežij spodbujal k preprečevanju nastajanja odpadkov in ponovni uporabi, ki se udajanja v vsakodnevnih popravilih oblačil, predelavi in nadgradnji kosov oblačil za druge namene in preoblikovanju tekstilj zanamen sekundarne rabe.

Ste vedeli?

Za izdelavo pametnega telefona, težkega manj kot 200 gramov, v majhni embalaži nastane neverjetnih 86 kilogramov odpadkov? »Nevidni odpadki« se nanašajo na veliko količino odpadkov, ki nastanejo med proizvodnim procesom izdelkov. Velikega dela nevidnih odpadkov ni mogoče reciklirati in končajo na odlagališčih in sežigalnicah po svetu. Skupaj z odtisom odpadkov se povečuje vpliv nastalega CO2 in obremenjujoči podnebni stroški. Za trajnostno proizvodnjo in porabo morajo imeti izdelki daljšo življenjsko dobo, da jih je lažje popraviti in reciklirati. Podaljšanje življenjske dobe izdelkov zmanjšuje potrebo po novi proizvodnji in s tem količino odpadkov, ki nastanejo v proizvodnji.


 

 

 

2020-11-report-waste-of-products

 

Powered by Amazing-Templates.com 2014 - All Rights Reserved.

© 2015 -  Vse pravice pridržane. Izdelava spletnih strani  |   Partnerji:     Zacetek.si,    izdelava spletnih trgovin   |   Kazalo strani  |  Prijava

Naše spletno mesto uporablja piškotke za boljše delovanje.

Več...

V REDU